povești

Dimineți de sâmbătă

În fiecare sâmbătă, pe la ora zece dimineața, bunica scotea din cuptor pâine proaspătă. Știi cuptoarele alea imense, făcute din cărămidă și lut? Acolo cocea bunica cinci – șase ”pitoace” mari, pentru întreaga săptămână. Eu mă alegeam mereu cu câte un pup – și nu era bucurie mai mare pentru mine în acea zi, decât bucata aia de pâine.

Mai târziu aveam să aflu că se trezea cu noaptea-n cap, înainte să cânte cocoșii, se ocupa de multele animale din gospodărie și apoi se întorcea în casă și se pregătea pentru încă o zi în care urma să aibă grijă de familia ei. Nu mă pot abține să nu vă spun câte ceva despre bunica – un om, pe cât de simplu, pe atât de iubit. N-avea multe clase, dar rar îți era dat să vezi pe cineva mai educat și mai înțelept – asta-i încă o dovadă în plus că bunul simț și omenia nu se învață în școli.

pâine

Anunțuri

5 gânduri despre „Dimineți de sâmbătă

  1. Ce vremuri…; mi-am adus aminte si de mirosul acela de te scotea din minti daca nu rupeai o bucatica de paine fierbinte la o cana de lapte proaspat. Si asa este bunul simt, respectul si omenia sunt valori care nu se invata la scoala. Din pacate cunosc multi parinti care nu stiu acest lucru….. nu stiu ca la scoala copilul trebuie sa aiba cum se spune cei 7 ani de acasa, ca internetul nu te invata sa fii respectuos si asa mai departe. Nici societatea nu mai pune pret pe aceste valori; vedem cum sunt promovati de catre mass-media persoane fara pic de cultura, in functiile statului persoane care nu au pregatire nici macar o morala, iar in ultimul timp nenumarate cazuri in randurile preotilor care te pot absolvi de orice pacate in schimbul unor plati modice spun ei.

    1. Într-adevăr, frumoase vremuri.
      Acum încă stau bine lucrurile, căci deși mass media promovează nonvalorile, există oameni cu principii, care cred în adevăratele valori și le disting de restul. Noi încă avem amintiri frumoase legate de tradiții, obiceiuri și bucurii simple, dar mă îngrozește gândul că generațiile viitoare nu vor ști mai nimic din toate astea …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s